Boda Smide satsar framåt i Virserum – ”Intresset är stort och ökar”
[Artikel om Boda Smide. Källa: dagenshultsfred.se Foto: Lotta Madestam]
Boda Smide återuppstår i Virserum efter att ha legat vilande i många år. Med hjälp av gamla ritningar och fotografier ska välkända konsthantverk tillverkas på nytt.
– Vi har bestämt att göra en nysatsning och börja producera de produkter som har tillverkats under drygt 60 år, säger platschef Håkan Sundell.
Boda Smida AB är sprunget ur de småländska glasbrukens storhetstid och bygger vidare på gamla smides- och glastraditioner.
Nu ska en gammal tradition väckas till liv i Virserum, i lokaler på Fabriksgatan.
– Boda Smide låg tidigare i Johansfors glasbruk i Broakulla. där man hade verksamhet fram till årsskiftet 2013/2014 då glasbruket gick i konkurs. Det medförde att Göran Nilarp, ägare sedan 1988, blev tvungen att flytta från lokalerna och företaget hamnade istället i Virserum, berättar Håkan Sundell och förklarar omständigheterna:
– Boda Smide är en del av Exp Group där bland annat Termolux ingår. Idag delar företagen lokaler här i Virserum.
Legat vilande i många år
Vid konkursen flyttades allt som arkiv och lager likaså detaljer och maskiner till Virserum. Verksamheten sattes dock på paus, skulle man kunna säga, och blev liggande vilande. Tills nu.
– Nu startar vi upp allting igen och gör en nysatsning, där vi på nytt ska börja producera de produkter som har tillverkats under drygt 60 år, säger Håkan Sundell. Hela tanken är att de produkter som tillverkades på 60-talet ska tillverkas på samma sätt och se likadana ut mer eller mindre så gott det går.
Ska bevara traditionen
Företaget har förnärvarande tre anställda, utöver platschefen också en säljare och smed som ska tillverka alla produkter i smedjan, som också fått sin plats i lokalen i Virserum.
Här ska traditionen bevaras genom att järnet formas till bruksföremål som ljuskronor, ljusstakar, ljuslyktor och lampetter. Där varje produkt blir unik genom smedens handkraft och skicklighet. Glasdelarna däremot är på Boda Smides uppdrag tillverkade och handblåsta hos Bergdala Glasbruk, som också ligger i Småland och ett litet samarbete har nyligen inletts med Liljeholmens i Oskarshamn.
– Vi har ett historiskt samarbete med erkända svenska konstnärer och formgivare som Bertil Vallien, Rolf Sinnmark, Kjell Engman, Björn Nyberg och grundaren själv, Erik Höglund som alla utvecklat en rad produkter genom åren.
Hade sin storhetstid på 70-talet
Boda Smide startades redan 1961 av Erik Höglund, som var glaskonstnär och designer. Han tyckte smide skulle komplettera glaset bra och fick in det som en given del i företaget, som hade sin storhetstid i slutet på 1970-talet då det var över 20 medarbetare på Boda Smide.
– Erik Höglund ritade mycket av produkterna själv och slog sig ihop med Axel ”Acke” Strömgren, som blev mästersmeden i Boda Smide, säger Håkan Sundell och plockar fram en av många pärmar ur arkivet.
Här finns en kulturskatt. Fram till nu har allt katalogiserats så det finns ett bra, historiskt underlag för produkterna som formgivits under årens lopp genom arkiv, ritningar och fotografier. Nu ska föremålen få sin ”renässans” i Virserum.
Vad tror du om förutsättningarna att verksamheten tar fart igen?
– Vi tror att det finns en marknad. Vi är förhoppningsfulla, intresset är stort och ökar. Det är tidlösa produkter som har sitt berättigande i hemmen, säger Håkan Sundell.
– Vi ser att kundkontakter och frågor på mail har en ökande trend sedan vi kom ut med informationen att vi startar upp verksamheten igen. Vi vet också att intresset för svenskt hantverk är stort utomlands, i Tyskland, Nederländerna, USA, Japan och så vidare. Det gäller bara att nå ut, men där har vi bra hjälp av vår webbshop på hemsidan. Det är ett komplement och förutsättning för att kunna nå ut till marknaden.
Läs mer
Läs artikeln i sin helhet på följande länk: https://www.dagenshultsfred.se/nyheter/naringsliv/e/136280/pausat-foretag-far-nytt-liv-i-virserum-intresset-ar-stort-och-okar/