Boda Smide

Om Boda Smide

och våra produkter

Boda Smide

Boda Smide är sprunget ur de småländska glasbrukens storhetstid under 50-, och 60-talet och bygger vidare på gamla smides- och glastraditioner i Småland.

Genom ett historiskt samarbete med duktiga och många gånger mycket erkända svenska konstnärer /formgivare, försöker vi med våra skickliga hantverkare skapa unika, vackra och stämningsfulla produkter av järn och glas med en tidlös karaktär.

All smidestillverkning sker idag i smedjan i småländska Virserum.

Ljuskronor, ljusstakar, ljuslyktor och lampetter från Boda Smide görs för hand i järn och glas. Tungt, vresigt järn, hamrat med mannakraft och lätt, luftigt glas, blåst med andedräkten. Båda förlösta ur samma element, elden.

I smedjan formas järnet till vackra bruksföremål, där varje produkt blir unik genom smedens handkraft och skicklighet.

Den färdiga och smidda produkten ”ytbehandlas” genom att blåna ytan. Detta sker genom upphettning av detaljen i ugn till ca 400 grader.

Det handgjorda glaset framställs genom formning av den heta, trögflytande glasmassan med manuella metoder där resultatet är en kombination av formgivarens vision och hantverkarens känsla. Med denna metod erhålls alltid olika, individuella resultat. Alla glas är alltså unika individer.

Produkterna från Boda Smide är unika hantverk av hög kvalitet och med tidlös design för ett bestående värde.

Om Boda Smide glasbruk
Om Boda Smide Smedjan
Gruppbild

Historien om Boda Smide

Konstnären Erik Höglund var den som först började arbeta med smide och glas i Boda.

Allt startade med ett samarbete med smeden Axel Strömgren ”Stålmannen från Slätaby” utanför Torsås (i en gammal järnvägsstation i Kvilla) och 1958 levererades det första större verket till Kalmar Hemslöjd i form av ett trappräcke och fönsterdekor.

Läs hela historien

Besök vårt galleri

Kontaktsidan

”Produkterna från Boda Smide är unika hantverk av hög kvalitet och med tidlös design för ett bestående värde.”

Dela med dig!