Formgivare – Boda Smide

Erik Höglund

1932-1998

Som tecknare, grafiker, målare, skulptör och glaskonstnär och skapare av unika bruksföremål i glas och smide, har Erik Höglund lämnat ett djupt avtryck i den svenska 1900-talskonsten.

Tillsammans med det stora antal verk för offentlig miljö som han skapade i många olika material, är han ändå kanske mest känd för sin förnyelse inom det svenska konstglaset. Under 20 år verkade han vid Boda Glasbruk. Erik Höglund har genom sin färgstarka personlighet, mångfacetterade konstnärskap, nyfikenhet på materialkombinationer och med stor experimentlusta, för alltid lämnat ett outplånligt bidrag inom svensk form och design, till glädje för oss alla.

Bertil Vallien

1938-

Född 1938 och med Konstfack i Stockholm och studier i USA bakom sig, kom han till Glasriket under början av 1960-talet. Till en början blev det både glas och smide i BODA, där den kände glaskonstnären Erik Höglund redan verkade, för att senare främst arbeta med glas och design vid Åfors-, och därefter Kosta Glasbruk. Bertil Vallien spänner över hela området bruksdesign till unika offentliga utsmyckningar. Med sina många internationella utmärkelser, representerad på museer och gallerier runt om världen, erkänd som förnyare inom glaskonsten både lokalt och internationellt, är Bertil Vallien även eftertraktad och verksam inom kreativ utbildning vid universitet och designskolor.

Rolf Sinnemark

1941-

Glaskonstnär, formgivare och silversmed med rötterna från Gotland. Utbildad i bl.a. industridesign vid Konstfack. Arbetade med Kosta Boda under 1967–1986. Förutom design och formgivning av produkter på många av de småländska glasbruken har Rolf Sinnemark gjort ett antal offentliga utsmyckningar och ställt ut, både i Sverige såväl som internationellt.

Boda Smide

Formgivare

Boda Smide har under årens lopp formgivit och utvecklat ett antal produkter. Dessa produkter är skapade av våra smeder och är unika hantverk av hög kvalitet och med en tidlös design.

Hönsalottas Luffarmuseum 

Ett självklart showroom

Det känns naturligt att kunna visa de fantastiska föremål som våra stora konstnärer gjorde på den plats där konstföremålen en gång föddes. Erik Höglund hade sin ateljé i en del av den byggnad som Hönsalottas Luffarmuseum är inrymd i och genom de alster vi visar känns hans närvaro självklar. Boda smide drev också sin verksamhet i vår byggnad, vilket underlättade samarbetet med de stora konstnärerna. Då är det stort för oss att kunna visa resultatet av det samarbetet på den plats där det en gång uppstått.